Kancelarija Glavnog Državnog tužioca

Share on

Facebook

V.D. Glavnog državnog tužioca traži proaktivno angažovanje glavnih tužilaca u obaveznom preispitivanju istraga

Priština, 25. jun 2024 – Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca g. Besim Kelmendi, održao je redovni kolegijum sa svim glavnim tužiocima i predstavnicima tužilaštava u zemlji, na kojem su učestvovali i tužioci iz Kancelarije glavnog državnog tužioca i predstavnica Ambasade SAD na Kosovu gđa. Edita Kryeziu.

Na ovom sastanku, V.D. Glavnog tužioca Kelmendi je sa glavnim tužiocima i predstavnicima tužilaštava razgovarao o ujednačavanju prakse u vezi sa ovlašćenjima državnog tužioca za policiju, kao i o proceduralnim radnjama koje tužioci preduzimaju pre i tokom istrage, gde je, s tim u vezi, V.D. Glavnog državnog tužioca g. Besim Kelmendi obavestio glavne tužioce da će izdati Obavezno uputstvo za sve državne tužioce u vezi sa ovim pitanjem.

Druga važna tema o kojoj je razgovarano na ovom sastanku bila je potreba za imenovanjem odgovornih tužilaca u svakom tužilaštvu za međunarodnu pravnu saradnju u krivičnim predmetima, kao i zastupanje institucije Državnog tužioca u službenim aktivnostima unutar i van zemlje.

Takođe, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca g. Besim Kelmendi, zatražio je od glavnih tužilaca tužilaštava da se maksimalno angažuju na povećanju efikasnosti u tretiranju krivičnih predmeta i da imaju proaktivniju ulogu u obaveznom preispitivanju istraga svaka tri (3) meseca, kako je to i utvrđeno u odredbi člana 154. Zakona o krivičnom postupku Kosova.