Kancelarija Glavnog Državnog tužioca

Share on

Facebook

VD Glavnog Državnog Tužioca i Glavni Tužilac Specijalnog Tužilaštva sastali se sa Predsednikom EUROJUST-a

Priština, 07. Jun 2024. – Vršilac dužnosti Glavnog Državnog Tužioca, gdin. Besim Kelmendi, zajedno sa Glavnim Tužiocem Specijalnog Tužilaštva Republike Kosova (STRK), gdin. Blerim Isufaj, i tužiteljkom STRK, gđa. Ilirjana Çollaku – Tafa, održali su sastanak sa Predsednikom EUROJUST-a, gdin. Ladislav Hamran. 

Centralna tema sastanka predstavnika Državnog Tužioca sa Predsednikom Hamran bila je unapređenje bilateralne saradnje, posebno potreba za prisustvom Kosova kao stalnog posmatrača u EUROJUST-u, što je ocenjeno kao suštinski korak za jačanje međusobne saradnje. 

U tom kontekstu, Predsednik EUROJUST-a visoko ceni posvećenost, saradnju i blisku interakciju koju su kosovski tužioci imali i nastavljaju da imaju sa ovom agencijom EU u oblasti krivičnog pravosuđa.

S druge strane, VD Glavni Državni Tužilac, gdin. Besim Kelmendi, zahvalio je Predsedniku Hamranu na konstruktivnoj saradnji i stručnoj pomoći koju je EUROJUST pružio Državnom Tužiocu, ističući da moramo biti odlučni u borbi protiv svih oblika kriminala, pri čemu je izrazio spremnost da se ova saradnja produbi u budućnost. 

U međuvremenu, Glavni Tužilac Specijalnog Tužilaštva, gdin. Blerim Isufaj, govorio je o radnjama koje je STRK preduzelo da intenzivira i unapredi saradnju sa EUROJUST-om, kao i naglasio da će STRK blagovremeno i efikasno odgovoriti na sve zahteve i obaveze koje adresira EUROJUST.

Institucija Državnog Tužioca je u novembru 2022. godine ozvaničila pravnu saradnju sa EUROJUST-om, imenovavši stalnog tužioca za vezu, kao i tužioca za kontakt u vezi sa implementacijom projekta „WB CRIM JUST“, koji je počeo da se sprovodi na Zapadnom Balkanu.