Kancelarija Glavnog Državnog tužioca

Share on

Facebook

Predstavnici tužilačkog sistema učestvuju u objavljivanju Izveštaja OEBS-a o proceni efikasnosti pravosudnog odgovora na teški organizovani kriminal i korupciju na Zapadnom Balkanu

Priština, 5. jun 2024. – Zamenik Glavnog Državnog Tužioca, gdin. Agron Qalaj tužilac u Kancelariji Glavnog Državnog Tužioca i član Tužilačkog Saveta Kosova iz redova Apelacionog tužilaštva, gdin. Arian Gashi, učestvovali su na predstavljanju Izveštaja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), pod nazivom: „Od papira do prakse – procena efikasnosti pravosudnog odgovor na teški organizovani kriminal i korupciju na Zapadnom Balkanu“.

Obojica su bili u svojstvu panelista, pri čemu su odgovarali na pitanja učesnika. 

Na ovom objavljivanju bili su prisutni svi predstavnici pravosudnih institucija zemlje, pri čemu su razmotreni glavni nalazi i preporuke izveštaja koji ima za cilj da pomogne nadležnim institucijama u otklanjanju nedostataka uočenih u krivičnom gonjenju i suđenju teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, kroz davanje praktičnih preporuka na osnovu nalaza praćenja pravosudnih procesa koji se realizuje u okviru projekta. 

Na kraju današnjeg sastanka rečeno je da je saradnja pravosudnog sistema i međunarodnih organizacija poput OEBS-a neophodna za rešavanje izazova i unapređenje transparentnosti i efikasnosti u tužilačkom i sudskom sistemu.