Osnovno tužilaštvo u Uroševcu

Share on

Facebook

Zahteva se određivanje pritvora osumnjičenom za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“

Uroševac, 25.04.2024. – Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Departman za teška krivična dela, obaveštava javnost da je od Osnovnog suda u Uroševcu zatražilo određivanje mere pritvora u roku od 30 dana protiv osumnjičenog sa inicijalima B.XH. bivši – službenik za gcivilno stanje u opštini Uroševac, zbog sumnje da je izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz č lana 414. Krivi čnog zakonika Republike Kosovo.

Prema Tužilaštvu, postoji sumnja na osnovu činjenice da je tokom marta 2019. godine u Uroševcu, kao službeno lice, tačnije visoki funkcioner u Kancelariji za civilni status u Uroševcu, zloupotrebio službene dužnosti u cilju ostvarivanja koristi za drugo lice, na taj način što je suprotno članu 31. Zakona o civilnom statusu broj 04/L-003, lice M.K., turski državljanin, registrovano u elektronskom sistemu civilnog statusa u opštini Uroševac, što mu omogućava da ima li č nu kartu Republike Kosovo i voza č ku dozvolu, ovim bi izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 1 u vezi sa članom 31 KZRK-a.

Okrivljenom je, odlukom državnog tužioca, od 23. aprila 2024. godine određena mera zadržavanja od 48 sati zbog navedenog krivičnog dela.