Osnovno Tužilaštvo u Prištini

Share on

Facebook

Različitim aktivnostima završena je “Nedelja prava žrtava zločina”

Priština, 31. oktobar 2022. god/ Od 24. do 28. oktobra 2022. godine održane su različite aktivnosti povodom obeležavanja  “Nedelje prava žrtava zločina”, koju je organizovala Kancelarija Glavnog državnog tužioca , pod motom “Momenat odraza institucionalnog lanca”.

Otvaranje ove nedelje obavljeno je održavanjem konferencije, na kojoj su se prisutnima obratili: V.d. glavnog državnog tužioca g. Besim Kelmendi,  Nj.V. g đ a. Vjosa Osmani, Predsednica Republike, Jeffery M.Hovenier, Ambasador Sjedinjenih Američkih država, Enver Peci, predsednik Vrhovnog suda, Jetish Maloku, predsedavajući Tužilačkog saveta, i Demë Hasanaj, v.d. Šefa Kancelarije za zaštitu i pomoć žrtvama.

Ovom prilikom v.d. glavnog državnog tužioca, Besim Kelmendi, je izrazio punu posvećenost jačanju vladavine prava i zaštiti žrtava zločina, pozivajući na profesionalnu i institucionalnu saradnju i koordinaciju, kako bi se obezbedili svi institucionalni kapaciteti za za š titu ž rtava zlo č ina, od trenutka njihove identifikacije, tokom raznih pravnih postupaka do njihovog potpunog oporavka i rehabilitacije .

Sa druge strane, tokom cele nedelje održane su radionice u sedam regiona zemlje, na kojima su učestvovali čelnici domaćih i me đ unarodnih institucija. Na ovim radionicama su istaknuti izazovi sa kojima se institucije suočavaju u radu sa slučajevima u kojima se pruža pomoć u za š titi ž rtava zlo č ina. Tako đ e, na ovim regionalnim radionicama date su preporuke od strane u č esnika, te je nagla š eno da svim ž rtvama treba omogućiti pravi č an i koherentan proces, sa naglaskom na njihovu punu rehabilitaciju.

Po završetku obeležavanja ove nedelje, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Besim Kelmendi, se zahvalio Ambasadi SAD u Prištini na podršci u organizaciji ove nedelje i doprinosu datom ka unapređenju prava žrtava zločina.

„Nedelja prava žrtava zločina“ ima za cilj odavanje počasti žrtvama zločina i podizanje svesti o njihovim pravima, a svake godine je organizuje Kancelarija glavnog državnog tužioca pod različitim motoima .